transparent

HOMENATGEA A SALVADOR PUIG ANTICH

Homenatge a Salvador Puig Antich. Un carrer a sobre una plaça. 

Una intervenció en un espai públic per commemorar a una figura rellevant a nivell polític exigeix una re-definició del que s'entén en el s. XXI com a monument. També invita què es replantegi el que implica fer un homenatge a una persona en concret. Per aquest motiu, la proposta s'articula al voltant de tres punts:

EL REPLANTEJAMENT DEL PEDESTAL

Què vol dir fer un monument avui dia?

Mitjançant un desplaçament del significat, s'ha volgut tornar a definir el concepte de monument, eliminant, precisament, la seva part més monumental i preservar només el pedestal: aquesta base màgica que exalça a qualsevol que es pugi a ella i que ara es converteix en la protagonista. La intenció ha estat passar de crear un objecte per ésser vist a un espai des d'on poder veure, ampliant així les seves possibilitats físiques i simbòliques.

INTERVENIR EL PAISATGE

Quin paper adquireix el lloc on s'emplaça un monument?

S'ha buscat una intervenció multi-escalar que fugís de la concepció com a objecte per ésser vist i independent del seu entorn. Per fer-ho, s'ha treballat en complicitat amb el territori i s’ha plantejat una línia de referència, és a dir, quelcom mesurable que pugui ser utilitzat per acostar-nos a allò in-mesurable, en aquest cas, la ciutat de Barcelona. La línia dibuixada deixa de ser la protagonista de l'obra per fer pas al veritable protagonista: l'entorn.

Des d'aquest punt de vista, la intervenció funciona com una continuïtat de la secció del barri on s'emplaça; la continuació d'un carrer en pendent que, finalment, es gira d'esquena per projectar una mirada sobre la ciutat.

LA QÜESTIÓ SIMBÒLICA

Un homenatge a qui?

Els fets del Maig del 68 van marcar a Salvador Puig Antich, la trajectòria política del qual va quedar definitivament truncada quan el van arrestar en una cantonada del carrer Girona. En aquest sentit, la intervenció ha volgut funcionar com un collage polític-urbà: el carrer -espai públic per definició i escenari de les revoltes estudiantils- se superposa a una plaça preexistent. Els «panots» de flor, el material clàssic de Barcelona, s'utilitzen aquí com a paviment del nou carrer, que enllaça simbòlicament el carrer Girona amb la proposta commemorativa. Així mateix, els «panots» també s'utilitzen a la primera part de la intervenció, on queden suspesos a l'aire i deixen entreveure la muntanya de Collserola i part del barri.  «Sous les pavès, la plage», deia un dels graffitis més famosos del Maig del 68.

 

 


Obra seleccionada en la modalitat de: Inclou intervencions interiors i exteriors, efímeres o permanents

Obra seleccionadaGerard Cuartero Betriu
Nico Aparicio Chiprout

naparicio@coac.net


Joan Miquel Riba De Palau - Consultor Estructura
Manu Prieto - Col·laborador Despatx

Tornar
Plaça Salvador Puig Antich, 08042 Barcelona, Barcelona
Veure el mapa més gran