Revista de corresponsals: A Alemanya el BIM és ara

© Lluís Casadevall

El BIM ja no és desconegut, com a mínim n'hem sentit a parlar o hem assistit a xerrades on ens han aclarit de què va el tema. En aquest article no vull parlar sobre què és el BIM sinó exposar com va afectant la realitat del BIM aquí a Munic i en gran part d‘Alemanya.
En l'últim any i mig he estat treballant per projectes que s'estan desenvolupant amb BIM en diferents punts d'Alemanya. És clar que tant les grans empreses com VW o ABB, els projectes públics i els inversos privats, es decanten per tots els avantatges que ofereix la digitalització, el millor control i eficiència que promet BIM.

Crec que pel nostre sector encara hi ha molt camí per recórrer en aquesta "revolució industrial". També al llarg d’aquest any que he estat treballant en diferents projectes veient com també el BIM s'implementava, he observat que no és un camí fàcil i sobretot que per poder fer BIM es necessiten recursos i una estructura que no té la clàssica oficina d'arquitectura. Això no vol dir que no valgui la pena endinsar-se en aquest món com més aviat millor, perquè ja és una realitat i és millor no quedar-se enrere.


A Alemanya estan sorgint moltes iniciatives tant públiques com privades relacionades amb el BIM. Des de fa cinc anys se celebra el congrés BIM World a Munic que és referència a tots els països de parla alemanya. També a Alemanya hi ha un Centre de digitalització de la Construcció que depèn del govern i s'ha encarregat d'establir una agenda per establir BIM en els projectes d'obra civil i pública fins aquest any 2020. També el BIM en els darrers anys a la Fira BAU de Munic ha sigut sempre un dels temes importants que ha tingut el seu espai i cada cop va guanyant més terreny en l'exposició.


El BIM també és un tema que actualment ven molt, però a la vegada dona molta inseguretat i genera problemàtiques en les contractacions. Quan l'arquitecte i l'equip no tenen una sòlida experiència en aquest món acaben assumint responsabilitats i serveis que no estan contemplats en els honoraris. A Alemanya tant els honoraris i els serveis que ofereix l'arquitecte estan estipulats. Ara  està a punt de sortir una actualització del 2021 molt esperada des dels últims anys, ja que l'última versió és del 2013. De totes maneres segurament el tema BIM seguirà sent un tema que ens seguirà ocupant en els anys vinents.
Finalment, tal i com ja han comentat els altres corresponsals d'alemanya, voldria dir que actualment el sector de l'arquitectura per sort ha sigut un dels sectors que està patint menys per la pandèmia. Una cara positiva de la situació és que està empentant no només als arquitectes sinó als promotors i col·laboradors a la digitalització. Això per a alguns suposa una reducció de costos, ampliació de la xarxa de col·laboradors i la facilitació de treballar en projectes en altres regions o inclús a altres països.

Lluís Casadevall, arquitecte. Corresponsal del COAC a Munic, Alemanya. Desembre 2020

Versió per a imprimirPDF version

Tornar