ortofotomapa de Barcelona, Figueres, Girona i Olot

Jornada “Equipaments i Renovació Urbana”

Imatge: 
© ObRE

L’Observatori de la Rehabilitació i Renovació Urbana de les Comarques de Girona (ObRE) i la Demarcació de Girona del COAC organitzen el dimarts 25 de maig de 2021, de 9.30 a 13.30 h, la jornada ‘Equipaments i Renovació Urbana’ per parlar sobre com la implantació d'un equipament pot generar la renovació urbana del seu entorn. Aquesta jornada està connectada amb la que es va celebrar el febrer del 2019, sota el títol ‘Renovació Urbana i Habitatge’, en la qual, a través de quatre ponències i una taula rodona final, es va tractar l’ús de l’habitatge en les ciutats existents

La sessió tindrà lloc a la sala Rafael Masó de la Demarcació de Girona del COAC i també es podrà seguir pel canal de YouTube de la Demarcació de Girona del COAC. 

Les ponències
En el decurs de la jornada es donaran a conèixer quatre obres que es troben en fases diferents d’execució emplaçades a les ciutats de Barcelona, Figueres, Olot i Girona. La primera ponència, a càrrec de l’arquitecta Anna Noguera, estarà centrada en el projecte del ‘Poliesportiu i ordenació interior d’illa del Turó de la Peira’ al barri de Nou Barris de Barcelona (2018), dels arquitectes Anna Noguera i Javier Martinez. En aquest projecte es reflexiona sobre la capacitat de regeneració de barri des del mateix edifici -aprofitant un espai residual- que provoca la millora de la qualitat de vida dels usuaris, com també ho és entendre l’aposta i procés polític per tal d’aconseguir l’execució de l’equipament. És un projecte interessant en si mateix, ja que va obtenir diversos premis pels bons criteris arquitectònics, sostenibles i d’eficiència energètica, tot i que en aquesta jornada es posa èmfasis en la capacitat de regeneració de l’equipament. 

Tot seguit, des de l'Ajuntament de Figueres el Sr. Camil Cofan, arquitecte, director d’Urbanisme i Mobilitat i el Sr. Joan Falgueras, arquitecte, responsable d’arquitectura i espai públic, presentaran el procés de transformació urbanístic de la zona del Parc de les Aigües i el convent dels caputxins de Figueres, actuacions que ja han sigut executades i que gràcies a elles, s’ha regenerat l’àmbit urbà. 

La tercera ponència, a càrrec del Sr. Pep Solà-Morales, arquitecte, cap del servei de Planejament i gestió urbanística de l’Ajuntament de Girona, que donarà a conèixer la creació de la Clínica Girona, ubicada a l’entrada sud de la ciutat de Girona, i que actualment s’està construint. Es parlarà de tot el procés de transformació del planejament, al llarg dels anys, fins a decidir la implantació d’aquest equipament sanitari, com també sobre com es preveu afrontar la reordenació de l’antiga Clínica al centre de l’Eixample. 

Finalment, des de l'Ajuntament d'Olot, el Sr. Jordi Guell, Regidor d’Urbanisme i Habitatge, la Sra. Carme Yeste, Arquitecta Municipal de Planejament i Nucli Antic, i la Sra. Neus Roca, Arquitecta Delegada Garrotxa-Ripollès del COAC, presentaran l’última ponència centrada en el projecte de regeneració del Barri Vell de la ciutat d’Olot, en el qual es presentaran les previsions futures per tal de regenerar el Barri Vell de la ciutat. En aquest cas, es tracta d’un barri amb algunes zones degradades, on hi ha una aposta clara de l’Ajuntament per tal de regenerar-lo i potenciar-lo. 

Amb aquestes jornades, l’ObRE i la Demarcació de Girona del COAC volen fer difusió i crear un espai de reflexió entorn de la rehabilitació dels edificis i ciutats existents, primer, amb la jornada d’habitatge i, ara, amb la d’equipaments, que posa èmfasis en la regeneració de l’entorn a través de la implantació d’un edifici d’ús públic.

SEGUIMENT DE L'ACTE
Presencialment
Per poder assistir presencialment a la jornada és necessari inscriure's. Places limitades. 

Telemàticament
L'acte es pot seguir en línia a través del canal de YouTube de la Demarcació de Girona del COAC, on posteriorment, es podrà recuperar. 

MESURES COVID-19
L’acte complirà totes les mesures d’higiene i seguretat d’acord amb la normativa sanitària vigent.

Versió per a imprimirPDF version