OASI: Renaturalització del riu Llobregat al seu pas per Sallent

Imatge: 
© Álvaro Alcázar del Águila
Seguint el cicle de conferències online “TROBADES AMB...”, organitzat per la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC, el proper dijous 29 d’abril a les 19h tindrà lloc la conferència on line “OASI: Renaturalització del riu Llobregat al seu pas per Sallent”, a càrrec dels arquitectes Álvaro Alcázar del Águila, Roser García Llidó, Eduard Llargués Asensio i Sergio Sangalli Borrego. 

Projecte Oasi
Oasi és la renaturalització d’una zona fortament transformada per un passat industrial latent que permet el retrobament amb el riu i li torna la identitat a un lloc que ha perdut la seva relació amb l’ecosistema fluvial. Una transformació real del territori amb lògiques naturals que permeten la resiliència del paisatge amb el pas del temps. 

El projecte del màster partia amb una premissa clara: “un encàrrec real, amb un client real i en temps real”. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sallent, es buscava la reordenació dels espais fluvials del riu Llobregat al seu pas pel municipi. Un riu que creuava el poble, però s’ignorava la seva presència: un lloc que ha perdut el valor patrimonial de la indústria vinculada a l’aigua i la seva relació amb la naturalesa. L’emplaçament seleccionat, herència del passat industrial de Sallent, està comprès entre la Torre del Gas i la Fàbrica Vella: un terreny guanyat al riu produït per l’acumulació de sediments generats per l’assut. Es van desenvolupar estratègies de connectivitat ecològica, gestió de l’aigua, biodiversitat i renovació de la percepció fluvial que va convèncer a professors, ACA + Ajuntament per intervenir en una àrea materialitzada en 16,36 € /m², assumint la direcció d’obra.

Oasi es converteix en un sistema que té la capacitat de redescobrir l’esperit de les dinàmiques fluvials, proporcionant nous usos i funcions en l’espai públic que garantissin la resiliència del teixit urbà i la connectivitat ecològica del territori. Establint les dinàmiques territorials com un punt de partida, s’espera que evolucioni de manera natural fins a un ecosistema propi dels espais fluvials. El procés de renaturalització partirà d’una última antropització fins a un escenari determinat pels fenòmens climatològics. 

Álvaro Alcázar del Águila, Roser García Llidó, Eduard Llargués Asensio i Sergio Sangalli Borrego. 

El projecte ha guanyat el premi Young Talent Architecture Award (YTAA) 2020, guardó a través dels que la Fundació Mies van der Rohe / EU Mies Award reconeix i difon l’obra de joves valors en el camp de l’arquitectura. 

Inscripcions
La trobada es durà a terme a través de Microsoft Teams.
És necessària la inscripció prèvia omplint aquest formulari.
Les persones inscrites rebran un correu amb l'enllaç per accedir a la sessió. 
Versió per a imprimirPDF version