Propers Actes

Del Dll, 06 setembre fins Dg, 19 desembre
Els dijous i els...

Exposició "L'Àlbum de l'Arquitecte: Denise...

Exposició "L'Àlbum de...

Del Dj, 23 setembre fins Dg, 31 octubre
Feiners, de 9 a 16.30...

Exposició “Premis AJAC XII”

Exposició “Premis AJAC XII”

La Taula de la Construcció de Girona proposa diferents mesures per a la reconstrucció del sector

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

La Taula de la Construcció de Girona, formada per la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona i el Gremi de Promotors i Constructors d’Edificis de Girona, es va reunir el passat 22 d’abril per valorar la incidència de la COVID-19 a les obres de construcció. En aquesta reunió, les tres institucions es varen posar d’acord que serà necessari i urgent, un cop superada la fase de confinament del sector, aplicar mesures que facin possible la seva recuperació. El sector de la construcció representa, juntament amb el turisme, un dels motors de l’economia catalana i de generació d’ocupació. 

Els integrants de la Taula de la Construcció incideixen en la necessitat de polítiques públiques per a pal·liar els efectes econòmics adversos que recauran sobre el col·lectiu. Caldrà parar atenció a les petites i mitjanes empreses, als treballadors autònoms -una gran majoria en el sector- i als professionals liberals -en especial els que estan adscrits a mutualitats alternatives-, per tal que ningú quedi al marge de l’ajuda pública. 

També, caldrà incentivar la recuperació de l’activitat del sector immobiliari amb mesures econòmiques, financeres i fiscals que permetin continuar les obres i els projectes que s’han hagut d’aturar i, impulsar-ne de nous. Sense empreses constructores no hi haurà edificació. I sense edificació, ni a Catalunya ni a la resta de l’Estat, no es produirà la recuperació econòmica que necessitem sense demora. 

Es necessitaran, també, fórmules imaginatives que permetin agilitzar i simplificar tràmits burocràtics: apressar l’atorgament de llicències municipals, donar resposta ràpida a tots els tràmits que han quedat aturats, agilitzar els concursos públics previstos, reprenent els terminis suspesos, i per exemple, els ajuntaments situats a la Costa Brava, haurien de flexibilitzar la suspensió de llicències d’obres durant aquest estiu, respectant sempre el descans dels veïns i amb acotament d’horaris. Són, en general, mesures que no representen un esforç fiscal a l’Administració local i que poden suposar una reducció de temps important per recuperar l’activitat perduda durant la situació d’alarma decretada.

La Taula de la Construcció de Girona és molt sensible als efectes socials de la crisi que s’està vivint, per això des de les respectives entitats que la componen, s’obriran espais de debat sobre el futur del sector i els canvis necessaris que caldrà introduir a les pràctiques professionals, per adaptar les noves construccions o la rehabilitació de les existents als nous horitzons que s’obriran quan se superi la pandèmia.

29/04/2020
Tornar