Pasadís Edifici

Michèle Orliac i Miquel Batlle, guardonats amb el Prix National de la Construction Bois 2020

Imatge: 
© Michele Orliac. Domaine de l'Hortus - Cave Viti-Vinicole
El projecte Cava Viti-Vinícola Domaine de l’Hortus, dels arquitectes Miquel Batlle i Michèle Orliac, ha estat guardonat a l'edició d'enguany del Prix National de la Construction Bois (Premi Nacional de la Construcció en Fusta). Es tracta d'un premi atorgat anualment per France Bois Régions, federació de 13 oficis regionals del sector de la fusta de bosc francesa, que distingeix els projectes d’arquitectura i remodelació interior o exterior que utilitzen aquest material natural.

El projecte, ubicat a la regió de Montpeller (França), consisteix en l'ampliació d'un celler i un habitatge preexistents. Es construeix un hangar per a tractors, unes oficines, un restaurant i un nou habitatge, amb una estructura capaç d'adaptar-se a possibles canvis d'ús en el futur.

Els nous edificis s'estiren per adaptar-se al relleu i interferir-se entre talussos i arbres. Amb un pendent favorable cap al sud, s'enterren al nord i s'obren al sud amb vistes al paisatge llunyà. Un vel de fusta gris cobreix façanes i coberta amb lames en forma triangular que s’orienten per fer ombra a l'estiu i deixar passar la llum i la calor a l'hivern. La repetició "a l'infinit" d'un pòrtic elemental construeix tots els edificis. El color i la textura de la fusta de les lames es mimetitza amb l'escorça dels pins. Des de les muntanyes del voltant, la construcció és totalment invisible.

Michèle Orliac i Miquel Batlle, arquitectes i paisatgistes, van endegar el seu estudi l'any 1996 a Barcelona, des d'on desenvolupen principalment projectes públics de rehabilitació de paisatges, urbans o naturals. Des d'estudis i projectes de gran escala, com el Pla Estratègic del vessant barceloní de Collserola, a Barcelona, o la recuperació del front marítim de Kinmen a Taiwan, fins a intervencions d'escala més reduïda, com el carrer Pams a Port Vendres o el casc antic de Mas d’Agenais. A més, compaginen la seva activitat professional amb la docència en el Màster d'Arquitectura del Paisatge de l'ETSAB.

Per a més informació i per conèixer la resta de projectes guardonats, consulta el web dels Premis.
16/07/2020
Tornar