Premis NAN 2021

Diversos arquitectes catalans, guardonats als Premis NAN 2021

Imatge: 
© NAN Arquitectura
El 18 de novembre va tenir lloc a Madrid la cerimònia de lliurament dels Premis NAN als Millors Projectes d'Arquitectura i Materials de Construcció, que celebren enguany el seu 15è aniversari. L’arquitectura catalana ha resultat guardonada en diverses categories.

El guanyador del Premi al Millor Projecte de Construcció No Residencial ha estat l'Escola Bressol "Creixem Jugant", de Francesc Buixeda (bxd arquitectura). L'edifici se situa en una zona de nou creixement al municipi de El Vendrell, Tarragona, i acull una escola bressol per a nens d'entre 0 i 3 anys. El projecte ha estat dissenyat tenint en compte que els nens d'aquestes edats estan aprenent a caminar i la possibilitat que totes les aules tinguin sortida al jardí exterior és molt rellevant. L'organització centrífuga al voltant d'un atri amb llum zenital i una estructura porticada de fusta defineix de forma clara, honesta i didàctica la construcció dels diferents espais.

En la categoria de Construcció Residencial, el jurat ha decidit premiar el projecte d'Habitatges Socials a Cornellà de Marta Peris i José Toral (Peris+Toral Arquitectes). Els eixos del projecte són el disseny d'una matriu d'habitacions comunicants i l'ús de la fusta en favor de les possibilitats d'industrialització de l'edifici i la reducció dels terminis d'execució i de les emissions de CO2. L'edificació s'organitza al voltant d'un pati que articula una seqüència d'espais intermedis. Un pòrtic obert a la ciutat filtra la relació entre l'espai públic i el pati veïnal, que actua com una petita plaça per a la comunitat.

Pel que fa al Premi al Millor Projecte d'Interiorisme, l'obra seleccionada ha estat Espais Comuns BBConstrumat, de Josep Ferrando Architecture. Els espais comuns de la fira es projecten amb una lògica d'economia circular, cost nul i zero residus. L'ús de dos materials respectant les seves mesures estàndard permet l'aprofitament de recursos: el geotèxtil en rotllos de 2,2 m i 200 m de longitud genera una seqüència de catenàries que acull els usos comuns, i després de la fira s'enrotlla per utilitzar-se en construcció. Bigues procedents de les obres de la Sagrada Família s'amunteguen per configurar els mobles, i tornaran a l'obra després de la fira.

D'altra banda, a proposta del CSCAE, NAN Arquitectura ha atorgat el Premi Honorífic 2021 a Carme Pinós. L'arquitecta, associada inicialment amb Enric Miralles, va establir el seu propi estudi l’any 1991 i és autora, entre d’altres, del conjunt de la Plaça de la Gardunya, l’Escola Massana, el CaixaForum Saragossa i la Torre Cube a Guadalajara (Mèxic). Pinós ha rebut al llarg de la seva trajectòria nombrosos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi (2015), el Premi de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2008) o el Premi Nacional d’Arquitectura del CSCAE (1995). Durant el seu discurs, Pinós ha fet especial èmfasi en la responsabilitat social i mediambiental del col·lectiu, i ha destacat que "l'arquitectura és cultura i respon a la necessitat de poètica".

Pel que fa als Premis als Millors Materials de Construcció, les empreses guardonades en les diferents categories han estat Baumit, K-Line, Hoppe, Vaillant, Schreder, Gresmanc, Novellini, JBC, Hidrostank, Hansgrohe i Prana-Smart.

Per a més informació, consulteu el web de la revista NAN Arquitectura.
22/11/2021
Tornar