L'arquitecte Oriol Bohigas rep la Medalla d’Or de Barcelona

L'arquitecte Oriol Bohigas rep la Medalla d’Or de Barcelona

Imatge: 
© Ajuntament de Barcelona
L'arquitecte barceloní Oriol Bohigas ha rebut la Medalla d'Or de la ciutat de mans de l'alcaldessa, Ada Colau. La cerimònia de lliurament es va celebrar ahir, 25 d'octubre, al Saló de Cent de l'Ajuntament i va comptar amb la presència, a més de l'arquitecte guardonat, de la seva dona Beth Galí i dels seus fills Maria, Josep, Pere i Glòria Bohigas.

Durant l'acte es va destacar la contribució de Bohigas "al desenvolupament urbanístic i arquitectònic" de la ciutat. El guardonat, segons Ada Colau, ha posat "l’arquitectura al servei de les persones i del bé comú" i ha estat "decisiu en la configuració de la Barcelona actual".

A més de les intervencions de Colau i Janet Sanz, tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, així com del fill de l'arquitecte Pere Bohigas, van participar activament en l'acte els companys de professió i amics Ramon Faura i Francesc Pla. L'acte va comptar també amb l'assistència, entre altres, de la degana del COAC, Assumpció Puig, i el president del CSCAE i exdegà, Lluís Comerón.

Biografia
En acabar els seus estudis, l'any 1951 Bohigas va fundar amb altres arquitectes el Grup R. Aquell mateix any s'associà amb Josep Martorell i el 1962 amb David Mackay per formar l'estudi MBM Arquitectes. Més tard, l'any 2000 s'incorporen al despatx Oriol Capdevila i Francesc Gual. L'estudi ha realitzat projectes com l'Escola Thau de Barcelona (1974), la Vila Olímpica i el Port Olímpic de Barcelona (1992), el Tecnocampus de Mataró (2011) i, més recentment, el Disseny HUB de la plaça de les Glòries (2013).

L'arquitecte va ser professor de l'ETSAB des del 1964 i el 1977 en fou nomenat director, càrrec que abandonà el 1980 per esdevenir delegat de l'Àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. Més tard, el 1991 fou nomenat Regidor de Cultura, càrrec que exercí fins al 1994.

Reconeixements
Bohigas ha estat premiat amb nombrosos reconeixements, entre els quals destaquen la Medalla d'Or del COAC, atorgada l'any 2008; la Medalla d'Or del CSCAE, l'any 1990; la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat el 1991; o el Premi Nacional d'Arquitectura, atorgat pel Ministeri d'Habitatge el 2006. A més, les seves obres han estat guardonades diverses vegades amb el Premi FAD, del qual en fou un dels impulsors.

Aquí al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, l'any 2011 es va celebrar una exposició amb motiu dels 60 anys d'MBM arquitectes.
26/10/2018
Tornar