El COAC cedeix més de 50 documents per una exposició sobre l’arquitectura mediterrània al Museu ICO

El COAC cedeix més de 50 documents per una exposició sobre l’arquitectura mediterrània al Museu ICO

Imatge: 
F. Català-Roca. Casa Ugalde, a Caldes d’Estrac, 1952 - © Arxiu Històric del COAC
L’Arxiu del COAC ha cedit més de cinquanta documents per a l’exposició “Imaginando la casa mediterránea. Italia y España en los años 50”, que es podrà visitar al museu ICO a partir del 2 d’octubre. Es tracta d’un recull de fotografies, plànols, dibuixos i altres documents originals que mostren el desenvolupament de l’arquitectura a la costa mediterrània amb valors autòctons en un moment que Espanya i Itàlia s’apropaven artísticament.

L’Arxiu Històric del COAC ha prestat 11 documents originals per a l’exposició, entre els quals hi ha 1 fotografia de Deidi von Schaewen, un full de contactes original de Català-Roca, 3 plànols de Correa i Milà i Harnden i Bombelli, 3 dibuixos originals de Correa i Milà i 2 perspectives de Harnden i Bombelli i un exemplar de la revista Spazio: rassegna delle arti e dell’architettura (1951). També ha produït 38 fotografies de Català-Roca, Maspons i Ubiña, Deidi von Shaewen, Foto-Studio Casali i Harden i Bombelli.

A més, en el catàleg que edita el museu ICO hi apareixen 27 fotografies de Català-Roca, 13 fotografies de Maspons i Ubiña i un recull de 16 fotografies i dibuixos d'altres autors.

Innovació arquitectònica amb valors mediterranis


L’exposició, comissariada per Antonio Pizza, mostra la influència que l’arquitectura italiana i espanyola van tenir una sobre l’altra als anys 50. Els italians Gio Ponti i Alberto Sartoris van introduir innovacions a l’arquitectura espanyola així com l’austríac Bernard Rudofsky, tots ells defensors del valor del mediterranisme com a font de modernització constructiva. Tenien en comú la seva atenció cap al medi ambient i el desig per recuperar tradicions arquitectòniques passades, fusionant el paisatge en els seus projectes.

El COAC ja va col·laborar recentment amb el museu ICO quan va cedir una trentena de documents per a l’exposició ‘Fernando Higueras. Desde el origen’. L’arxiu compta amb més de 2.000.000 de documents, i cedeix documentació per a exposicions i mostres amb l’objectiu de divulgar l’obra i figura dels arquitectes que formen part dels seus fons.

9/09/2019
Tornar