Visita i taller a la reserva de Riet Vell - SEO/Bird Life al Delta de l'Ebre

Imatge: 
© Google Maps
L'Agrupació AuS del COAC organitza una visita a la reserva de Riet Vell - SEO/ Bird Life, al Delta de l'Ebre, ja que ha rebut la petició d'assessorar-los en la realització d'un projecte integral de restauració i millora de les edificacions existents a les seves instal.lacions.

Riet Vell és una empresa creada per SEO/BirdLife, ONG mediambiental dedicada a l'estudi i conservació de les aus i dels seus hàbitats. Fruit de la seva preocupació per la conservació d'un espai natural emblemàtic en el context europeu, com és el Delta de l'Ebre, aquesta organització va crear l’any 2001 Riet Vell S.A., una empresa dedicada fonamentalment a la producció d'arròs ecològic en aquest singular aiguamoll i a la comercialització d’aliments ecològics vinculats a la conservació d'espais naturals d'alt valor.

Riet Vell conrea el seu arròs en una finca pròpia de 52 Ha, de les quals 43 estan dedicades a la producció agrària i les 9 restants a la restauració i conservació d'una interessant zona humida i de la seva rica biodiversitat. Més de 5.000 persones visiten cada any la finca amb la finalitat d'observar les aus aquàtiques i participar en les activitats públiques que es realitzen regularment. A més, des de fa gairebé 15 anys es desenvolupa un programa de voluntariat ambiental pel qual passen anualment desenes de participants, en la seva majoria estudiants europeus.

La finca compta amb diverses construccions i infraestructures en diferents estats de conservació (veieu la ubicació i un informe sobre els edificis), però que necessiten amb relativa urgència un projecte integral de restauració i millora. Respecte als condicionants urbanístics, està envoltada pel Parc Natural del Delta de l'Ebre, és zona PEIN i es troba dins la xarxa Natura 2000.

El projecte resultant ha de permetre reforçar i fomentar a la finca les diverses línies de treball que SEO/BirdLife i Riet Vell consideren prioritàries i que trobareu en aquest enllaç, que es poden resumir en:

1. Millorar la producció d’arròs ecològic, amb l’adequació d’un magatzem.

2. Foment del voluntariat i ús públic de la finca, amb restauració dels allotjaments, restauració i senyalització dels observatoris, disseny de senderes d’interpretació, creació d’agrobotiga, promoció de visites i creació de museu o exposició.

3. Plantejar la instal.lació d'energies renovables.

Per tal de poder fer un reconeixement del territori, conèixer el projecte i la gent que hi treballa, hem organitzat una visita per als propers 24 i 25 de setembre.

El programa preliminar és el següent:

Diumenge 24

Migdia: arribada al Delta, reconeixement de l'entorn, dinar.

Tarda: visita dels espais més significatius, arribada a l'Alberg l'Encanyissada del Poble Nou del Delta. El preu de l'allotjament i esmorzar està al voltant dels 18 euros (pot variar una mica en funció del nombre definitiu de participants).

Dilluns 25

9.30 h: Inici de la visita a Riet Vell. Coneixerem la finca, les seves necessitats i les seves possibilitats. A continuació, farem un taller que ens permetrà definir un programa d'actuació que permeti desenvolupar els punts que Riet Vell considera prioritaris i que serveixi de guia a l'hora de redactar un projecte concret.

Si esteu interessats en participar-hi, envieu un correu amb les vostres dades (nom i telèfon) a auscatalunya@coac.cat.

Ens organitzarem amb vehicles privats. Si us plau, indiqueu al correu si podeu portar cotxe, quantes persones podríeu portar i si us quedareu a dormir la nit del 24 al 25.
Versió per a imprimirPDF version