ARCHITECTURAL BUSINESS MEETING IN HOLLAND

© Marta Companys Taxés, Noord Zuid Architectuur.

El passat 19-20-21 de juny i coincidint amb el “dag van architectuur”(dia de l’arquitectura) a Holanda l’estudi Noord Zuid Architectuur va organitzar el “Spanish Architectural Business Meeting”. L’objectiu de la trobada era establir vincles de treball, intercanviar experiències amb arquitectes  i estudis holandesos, estudiar les possibles col.laboracions universitaries amb professors d’ambdós països, captar inversors/clients holandesos per a projectes a Catalunya/Espanya i contactar amb les institucions ICEX i ACCIÓ a Holanda.

A Holanda el grup d’arquitectes va ser rebut per el Conseller Econòmic i Comercial, el sr. Enrique Fanjul i el seu equip a la Oficina Econòmica i Comercial del Ministerio de Economía y Competitividad Espanyol a La Haya (ICEX). També ens acompanyà l’advocada sra. Rosa Isabel Peña, del despatx Roca Junyent, especialista en dret administratiu, contractació pública, urbanisme i medi ambient i l'arquitecte holandès sr. Sandro Sierhuis. Es va dur a terme un “worklunch” de benvinguda a base de productes espanyols per tot seguit passar a la presentació dels diferents estudis participants. Així mateix el Sr. Fanjul va fer una presentació on va exposar diferents temes, des de la situació actual del mercat holandès a les relacions econòmiques d’aquest amb Espanya, i també va comentar quines accions de l’ ICEX poden donar ajuda als professionals espanyols a l’estranger.

En acabar l‘acte, la doctora arquitecta María Jesús Gonzalez va guiar el grup en un interessant recorregut on es van visitar els edificis més emblemàtics del centre de La Haya.

Al vespre va tenir lloc un sopar de negocis on cadascun dels despatxos va exposar les seves experiències i  reptes de cara a la internacionalització i concretament el mercat holandès.

El dissabte  els representants dels estudis varen realitzar una visita al projecte d‘habitatges socials (Centraal Wonen Delft ) projectades per Flip Krabbendam als anys 70, amb la presencia del mateix autor  que va explicar el context en que es va redactar el projecte,  i va guiar el grup en un recorregut  per dins dels habitatges. Els representants catalans i el doctor arquitecte Flip Krabbendam es van mostrar interessats per la situació de l’habitatge compartit a Catalunya i Holanda, i l‘intercanvi d’experiències sobre aquests temes a nivell universitari i professional.

També es van visitar l’estació central de Delft, obra de l‘estudi Mecanoo, i les oficines del  Delftbouwt, on  va tenir lloc la presentació d‘aquest projecte i de la transformació de l’àrea circumdant, projectada per Joan Busquets.

En el  “worklunch” del dissabte ens va acompanyar la sra. Natascha Bijstervel de l’oficina de ACCIÓ del BENELUX a Brussel.les. En la seva presentació va informar de les possibilitats dels arquitectes a formar part dels projectes d’Acció al Benelux o a altres parts del món. Es van fer preguntes i intercanviar visions i perspectives. Posteriorment es va realitza una visita a la biblioteca universitària de Mecanoo, al despatx d’arquitectura DP6 on ens van mostrar com treballen amb BIM i a la nova zona cultural-social i gastronòmica del “Lijm en Cultuur” situada en l’antigua fàbrica de cola i gelatina. La jornada va finalitzar a a Gouda gaudint de les activitats de  Gouda Waterstad (Gouda ciutat de l’aigua) que es celebra cada mes de juny pels canals de la ciutat.

El diumenge es va realitzar un recorregut arquitectònic amb els punts més emblemàtics del centre de Rotterdam. Es va arrodonir la trobada amb un dinar al restaurant BasQ del Markthal on el doctor arquitecte Miquel Pèrez Sanchez va exposar les seves investigacions sobre una nova aproximació arquitectònica a la cultura egípcia i la geometria oculta en la construcció de les piràmides.

En vistes de l’éxit que va suposar aquesta trobada, estem ja treballant en la segona edició del  Architectural Business Meeting que igual que aquest any  tindrà lloc coincidint amb  el dia de l’arquitectura 2016.

Per Marta Companys Taxés, Noord Zuid Architectuur.

Corresponsal Internacional del COAC a Gouda, Holanda.

Anna Brullet : “Una trobada molt interessant i enriquidora per la seva diversitat (de temes, llocs, situacions i assistents). Destacaria la bona rebuda per part d’ICEX acompanyada d’una bona informació, la visita guiada per La Haya de la mà de la doctora arquitecta María Jesús Gonzalez, així com la visita de l’obra “social housing project” per el doctor arquitecte Flip Krabbendam, autor del projecte.

Finalment agrair l’excel·lent organització per part de l’arquitecta Marta Companys Taxés de Noord Zuid Architectuur, que va aconseguir l’objectiu de la trobada d’ establir experiències i vincles de treball d’ambdós països que ja han donat fruit. A més a més de crear un clima distes i divertit alhora que interessant al llarg de les diferents activitats dutes a terme."

Silvia Ortiz de Elgea: “La visita del juny a Holanda organitzada per l’estudi Noord Zuid Architectuur va ser molt interessant per al meu estudi Arkmonia. En primer lloc, la recepció per a part del ICEX de la Haya em va donar una visió de la realitat holandesa en relació a possibles clients o col·laboracions amb el meu estudi.Des de la meva experiència, trobades com aquesta donen moltes claus per a sumar sinergies.

Conèixer la realitat actual d’Holanda i poder comparar amb la que vaig conèixer per haver sigut estudiant d’Erasmus, ajuda a entendre la transformació arquitectònica dels diversos llocs visitats, a més al fer-ho de la mà d’arquitectes holandesos i espanyols residents a Holanda ajuda a establir lligams directes de comunicació i potser possibles projectes arquitectònics. Per aquest motiu afavorir les relacions interculturals entre arquitectes per a mi a sigut molt enriquidor, ja que sino, cadascú fa la seva feina en el seu àmbit i desconeix la feina feta per altres professionals en altres àrees. Van ser tres dies de molta activitat, interessants y a més a més, divertits.”

Marta Companys, arquitecta. Corresponsal de Gouda a Holanda

 

 

 

 

Versió per a imprimirPDF version

Tornar