Projecte AGORA, de Peris+Toral Arquitectes

El COAC renova els espais públics de la seu de Barcelona

Imatge: 
Projecte AGORA, de Peris+Toral Arquitectes
S'han iniciat les obres de renovació dels espais comuns de l'edifici de Plaça Nova, que es transformaran en la seu a Barcelona del nou Centre Obert d'Arquitectura. Es milloren els espais i s'apropen a la ciutadania, fent-los més accessibles.

El projecte de restauració és obra de l'equip Peris+Toral Arquitectes, guanyadors del concurs convocat pel COAC el 2019, i s'inspira en els objectius del Centre Obert d'Arquitectura, que es presenta al públic el proper 4 d'octubre.

Amb la intervenció s'obren els espais i es guanya visibilitat cap a l’interior, on una grada d’escala urbana convidarà els vianants a entrar. El vestíbul es convertirà en una àgora que busca la continuïtat amb la Plaça Nova. Des d'aquesta àgora es potenciarà la visibilitat de l’Altell, convidant a iniciar un recorregut que culminarà a la segona planta amb l'accés a la terrassa -la coberta de la Sala d'Actes-, on es podran celebrar esdeveniments a l'aire lliure.

També millorarà el confort tèrmic i acústic i es renovaran les instal·lacions generals. Quant a l'accessibilitat, un ascensor de vidre connectarà els diferents nivells des de la planta -2 fins a la segona. A la primera planta, l'Espai Picasso i la Sala d'Actes s'unificaran en un espai polivalent, la Sala Picasso, que acollirà diversitat d’actes i exposicions gràcies a una distribució versàtil i flexible.

Restauració dels frisos de Picasso
En paral·lel, s'estan restaurant els frisos de formigó que envolten la Sala d'Actes, dissenyats el 1960 per Pablo Picasso i realitzats per l’artista noruec Carl Nesjar. A banda de la brutícia acumulada per l'ús i la contaminació, els frisos tenen un problema de corrosió que està provocant algunes fissures. Així, la intervenció servirà per evitar la corrosió de l’estructura metàl·lica mitjançant un sistema de protecció catòdica.

Un edifici sostenible i saludable
Com a preparació de les obres en curs, el 2020 es va realitzar el desamiantat del vestíbul i la primera planta. En total es van extreure 6,44 tones de material de construcció amb amiant que encara quedava a l’edifici des de la seva construcció. A més, el 2017 es va dur a terme la renovació de la façana, amb la qual es va millorar el confort climàtic i acústic i es van incorporar plaques fotovoltaiques per augmentar la sostenibilitat i eficiència energètica.

Informació pràctica
Amb motiu de les obres, el servei d'Atenció a l'Arquitecte s'ha traslladat temporalment a la 5a planta del Carrer Arcs. Recordem que l'atenció presencial és els dimarts i dijous de 10 a 13 h, sempre amb cita prèvia.
 

22/09/2021
Tornar