Exposició: "Col·leccions COAC.19 / Jvjol i el dibuix"

Exposició: "Col·leccions COAC.19 / Jvjol i el dibuix"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
ALLARGUEM L'EXPOSICIÓ FINS AL 14 DE JULIOL

El proper 6 de juny a les 19 h, s'inaugura al Col·legi d'Arquitectes la dinovena exposició de la sèrie "Col·leccions" de l’Arxiu Històric del COAC. La mostra "Jvjol i el dibuix", comissariada per l'arquitecte Roger Subirà, s'emmarca en l'Any Jujol 140 que commemora el naixement de l'arquitecte.

"Aquesta exposició és una petita reflexió sobre els dibuixos de Josep Maria Jujol a través de tres arguments: el dibuix com a eina d’aprenentatge, el dibuix casual o distret i el dibuix com a procés de projecte. Aquesta estructura ens permet mostrar alguns dels dibuixos del nostre fons que normalment no surten a llum pública.

Que Jujol era un dibuixant extraordinàriament dotat és un aspecte que cap dels seus estudiosos passa per alt. Jujol era capaç, per exemple, de dibuixar o pintar amb les dues mans de manera simultània i fer-ho, a més, en un conjunt coherent i unitari. Les seves formes pictòriques, el seu traç, és característic i únic, i és present tant en els seus dibuixos com en les decoracions que omplen la seva obra construïda.

Com si fos un modern “graffiter” i sense cap plantejament aparent, qualsevol superfície pot ser susceptible de rebre l’acció “artística” de Jujol, com qui dibuixa distret de forma automàtica en un paper mentre parla, les seves obres s’omplen de gargots o dibuixos aleatoris. L’arquitectura de Jujol és, en efecte, una obra d’art total on el seu esperit creatiu recorre tots els aspectes i detalls, tant en la seva concepció com també i especialment en la seva execució material. Els edificis de Jujol són llenços on desplegar-hi la seva creativitat incontinent i qualsevol material és a punt per ser esculpit, desgastat, retorçat... i aquesta mateixa actitud és la que aplica als seus dibuixos.

Roger Subirà
Maig 2019

Adjuntem un llistat amb bibliografia sobre Jujol que es pot trobar a la Biblioteca del COAC.

L'exposició s'emmarca en la sèrie “Col·leccions”, que mostra material custodiat per l’Arxiu Històric per tal de donar a conèixer el ric patrimoni documental del Col·legi.

Impacte en premsa:
- 'Jujol, un arquitecte amb mala sort', El País, 17 de juny 2019 (+)
- 'Lo nunca visto del arquitecto al que admirava Gaudí', El Periódico, 6 de juny 2019 (+)
- 'El COAC expone sesenta dibujos, la mayoría originales, del fondo Jujol', La Vanguardia, 5 de juny 2019 (+)
- 'Jujol, els orígens', El Punt Avui, 19 de juny (+)
- 'La Casa Planells: modernista i per força gairebé racionalista', Diari Ara, 24 de juny 2019 (+)
- 'Jujol a Barcelona', Diari Més, 2 de juliol 2019 (+)
- 'Un arquitecte per descobrir', Diari Més, 6 de juny de 2019 (+)


Col·labora:

 

 

Versió per a imprimirPDF version