L'Artesana de Manuel Martín i Clínica per a Tractament de Malalties Nervioses a Santa Coloma de Gramanet de Josep Maria Pericas

L'Arxiu Històric del COAC augmenta el seu fons gràcies a les donacions de Manuel Martín Madrid i els familiars de Josep Maria Pericas Morros

Imatge: 
©Manuel Martín Madrid / @Fundació Rafael Masó

La setmana passada, l’arquitecte Manuel Martín Madrid i els néts de l’arquitecte Josep Maria Pericas Morros: Enric Pericas Bosch i Josep Maria Claparols i Pericas, van formalitzar la donació d’un conjunt de material que entra a formar part de l’Arxiu Històric de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Aquest material, una vegada revisat i catalogat, es podrà consultar sumant coneixement de l’arquitectura contemporània del nostre país. 

La donació de l’arquitecte Manuel Martín Madrid, formalitzada el passat 14 d’octubre, consisteix en més de 400 expedients realitzats des dels anys seixanta del segle passat fins a l’actualitat. Aquest material completa el fons de l’arquitecte, ja que al 2006 va fer donació de diversos croquis i dibuixos d’algunes de les seves obres realitzades entre 1967 i 2005. Entre aquesta nova documentació en destaquen el desenvolupament del sector Cobega a Sarrià de Ter amb l’Espai d’Entitats, l’Auditori o la Biblioteca (2002-2007); diferents projectes pel Patronat de la Santa Creu; habitatges unifamiliars i plurifamiliars de promoció privada a la província de Girona; la fàbrica de l’Artesana d’Olot (1972-1973); la panificadora de Bordils (1978) o l’Escola de Fornells de la Selva (1995-2000), entre d’altres. 

La donació efectuada per Enric Pericas Bosch i Josep Maria Claparols Pericas, néts de l’arquitecte Josep Maria Pericas Morros, consisteix en un plànol de gran format i la correspondència i anotacions referents al projecte de la Clínica d'Observació i Hospital per al Tractament de Malalties Nervioses de la Mancomunitat de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet. Una documentació que serà un complement excepcional a la que forma part del Fons Rafael Masó, ja que Pericas i Masó van establir una col·laboració professional durant la redacció i construcció de l’esmentada clínica.

Clínica d'Observació i Hospital per a Tractament de Malalties Nervioses
El projecte de la Clínica d'Observació i Hospital per a Tractament de Malalties Nervioses de la Mancomunitat de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet s’inicià amb l’avantprojecte pel concurs convocat per la Mancomunitat de Catalunya per construir una gran clínica per a malalts mentals amb nombrosos edificis en una finca als afores de Santa Coloma de Gramenet. Josep Maria Pericas i Rafael Masó en van ser els guanyadors del concurs per a la realització de l’encàrrec. La construcció no va començar fins al 1926, quan a conseqüència de la dictadura Masó no va poder constar oficialment com a autor del projecte, i es va allargar fins al 1936 sota la direcció de Pericas. El conjunt ha sofert molts canvis i alteracions al llarg dels anys, però dos pavellons encara conserven la forma externa original.

23/10/2020
Tornar